Какво е Crop Factor?

Независимо дали просто се занимавате с фотография или снимате от известно време, вероятно сте чували термина „кроп фактор“. С толкова много различни камери и системи, които се предлагат днес, този конкретен термин се среща много често в продуктовите спецификации, маркетингови материали, статии, книги и дори може да го чуете в разговори между фотографи. Ако не знаете какво наистина означава или искате да разберете по-добре за кроп фактора, тази статия ще ви улесни да го разберете по-добре. Моля, имайте предвид, че тази статия е написана за начинаещи, така че много от термините и обясненията са прекалено опростени.

Малко история

Преди цифровият сензор на апарата, 35мм филм беше референтен формат поради масовото му използване и популярност. Ако някой използва 50-милиметров обектив на SLR филмова камера, знае точно как изглежда от гледна точка на зрителното поле и полученото изображение, така че разбирането и обсъждането на различни обективи и фокусни разстояния е лесно. Поради технологични предизвикателства и високи производствени разходи правенето на размери на сензори за цифрови камери, които съответстват на размера на 35-милиметровия филм, станало непрактично, така че производителите на камери започват да монтират по-малки сензори в цифровите огледални камери. Преминаването на плавен преход от филм към цифров означаваше да се запазят еднакви стойностите и обективите на камерата, така че тези, които вече са инвестирали в система от обективи, да могат просто да подменят корпусите на филмовите си камери, без да се притеснявате за закупуване на нови обективи и аксесоари.

Но използването на по-малък сензор от 35-милиметровия филм създава нов проблем – както зрителното поле, така и заснетите изображения изглеждаха по-тесни, тъй като ъглите на рамката на изображението са „изрязани“ или отрязани. За да разберете какво се случва с камерата с по-малък сензор, разгледайте илюстрацията по-долу:

За да разберете коефициента на изрязване, сравнете размерите на пълен кадър и APS-C сензора

Както можете да видите, лещите проектират кръгло изображение (обикновено наричано „кръг на изображението“), но сензорът записва само правоъгълна част от сцената – останалата част от изображението се изрязва. Ако сензорът покрива цялата площ на кръга на изображението, това се нарича „сензор за цял кадър“, а ако покрива по-малка част, която изрязва част от изображението, се нарича „кроп“. Пълнокадровите сензори имат същия физически размер като 35 мм филм (36 мм х 24 мм), докато кроп сензорите са по-малки и могат да варират по размер в зависимост от системата и производителя. Ето страхотна илюстрация на различни размери на сензорите, предоставена от Уикипедия:

Размери на сензора и фактори на реколтата

Въпреки че „full-frame – пълнокадрови“ и „crop sensor – кроп сензор“ са доста често срещани имена за сензори за цифрови фотоапарати, някои производители се отнасят към камерите и сензорите по различен начин. Например, Nikon често нарича своите пълнокадрови камери като „FX“, а камерите им с кроп сензор като „DX“, докато други производители отбелязват камерите по размер на сензора, като „35 мм“ и „APS-C“.

Еквивалентно фокусно разстояние

За съжаление, тук нещата могат да станат объркващи за много фотографи. Фокусното разстояние на обектива е физическото свойство на обектива което никога не се променя независимо от сензора на камерата. Винаги имайте предвид, че по-малкият сензор не преобразува магически обектива ви в по-дълъг обектив – той просто изрязва голяма част от изображението, както е показано на илюстрацията по-долу:

Пълен кадър срещу APS-C срещу M43 срещу CX
Пълен кадър срещу APS-C срещу M43 срещу CX

Размер на обектива

Сега погледнете отново първото изображение в тази статия и горното изображение и отбележете колко голяма част от снимката се отрязва. Производителите осъзнават, че има предимства при използването на по-малки сензори, тъй като краищата на кръга на изображението не се използват, те могат да направят по-малки лещи, които използват по-малко стъкло, което позволява по-компактен и лек дизайн на лещите. Защо да губите цялото това пространство? Това води до производството на по-малки и леки лещи, а след това с напредването на технологията се раждат ново поколение „огледални“ камери, които са специално изработени със кроп сензори и по-малки лещи, за да бъдат компактни и леки.

За да улеснят купувачите да различават лещите и обективите, специално проектирани за кроп сензори, производителите ги бележат с различни съкращения, които се добавят към имената на обективите. Ето списък на съкращенията на обективи с кроп сензор:

  • Nikon: DX
  • Canon: EF-S, EF-M
  • Sony / Konica Minolta: DT, E
  • Пентакс: DA
  • Samsung: NX
  • Сигма: DC
  • Тамрон: DI II
  • Токина: DX

Сега вече знаете какво се случва с зрителното поле и полученото изображение при използване на камери с различни размери на сензора.

Надявам се тази статия да изясни темата за Crop Factor. Не позволявайте на техническите средства да ви пречат – научете се да използвате ефективно оборудването, което имате и се фокусирайте върху правенето на по-добри снимки. Не забравяйте, че повечето съвременни камери са невероятни, така че бариерата пред снимките с професионално качество сте вие, а не вашето оборудване!

 

error: Защитено съдържание!! Използването без позволението на автора е незаконно.