Какво е скорост на затвора във фотографията

Променлива на експозицията, за която е важно знаете

Една от трите най-важни настройки във фотографията е скоростта на затвора, а другите две са диафрагмата и ISO . Скоростта на затвора е отговорна за две конкретни неща: промяна на яркостта на вашата снимка и създаване на драматични ефекти чрез замразяване на действие или размазване на движението. 

Скоростта на затвора съществува поради затвора на камерата – това е завеса пред сензора на камерата, която остава затворена, докато камерата не се задейства. Когато камерата се задейства, затворът се отваря и излага изцяло сензора на камерата на светлината, преминала през обектива ви. След като сензорът приключи със събирането на светлината, затворът се затваря незабавно, спирайки светлината да навлиза върху сензора. Бутонът, който задейства камерата, се нарича още „затвор“ или „бутон на затвора“, защото задейства затвора за отваряне и затваряне.

Скоростта на затвора се измерва в секунди или на части от секундата. Например, скорост на затвора от 1/100 означава 1/100 от секундата или 0,01 секунди. Това също е известно като “време на експозиция”, защото това е времето, през което сензорът е изложен на светлина.

Това има няколко важни ефекта върху това как ще изглеждат вашите изображения. Когато използвате голяма скорост на затвора, в крайна сметка излагате сензора си за значителен период от време. Първият голям ефект от него е размазването в движение. Ако скоростта на затвора ви е дълга, движещите се обекти на снимката ви ще изглеждат размазани по посока на движението. Този ефект се използва доста често при реклами на автомобили и мотоциклети, където усещането за скорост и движение се съобщава на зрителя чрез умишлено размазване на движещите се колела.

Пример за размазване в движение

Бавните скорости на затвора се използват и за снимане на Млечния път или други обекти през нощта или в слаба среда със статив. Фотографите на пейзажа могат умишлено да използват дълги скорости на затвора, за да създадат усещане за движение по реките и водопадите, като същевременно запазят всичко останало напълно рязко. 

От друга страна, скоростта на затвора също може да се използва за точно обратното – замразяване на движението. Ако използвате особено бърза скорост на затвора, можете да елиминирате движението дори от бързо движещи се обекти, като птици в полет или коли, които минават. Ако използвате бърза скорост на затвора, докато правите снимки на вода, всяка капчица ще виси във въздуха напълно остра, което може дори да не се вижда от собствените ни очи.

Всичко по-горе се постига чрез просто управление на скоростта на затвора. В обобщение, бързите скорости на затвора замразяват действието, докато дългите създават ефект на движение, когато снимате движещи се обекти.

Скорост на затвора и експонация

Другият важен ефект от скоростта на затвора е върху експозицията, която е свързана с яркостта на изображението. Ако използвате малка скорост на затвора, сензорът на камерата ви събира много светлина и получената снимка ще бъде доста ярка. Използвайки бърза скорост на затвора, сензорът на камерата ви е изложен само на малка част от светлината, което води до по-тъмна снимка.Яркост на скоростта на затвора и експонацията

Скоростта на затвора обаче не е единствената променлива, която влияе върху яркостта на изображението. Също така има диафрагма и ISO , заедно с действителната яркост на сцената пред вас. И така, имате известна гъвкавост, когато решавате каква ще е скоростта на затвора, но трябва внимателно да изберете другите си настройки.

Скоростта на затвора може да бъде жизненоважен инструмент за заснемане на снимка с подходяща яркост. В слънчев ден може да се наложи да използвате бърза скорост на затвора, така че снимката ви да не бъде преекспонирана. Или ако е тъмно, може да е необходима дълга скорост на затвора за да се избегне твърде тъмна снимка (която от своя страна може да изисква статив поради опасност от разфокусиране на обекта). 

Избор на най добрата скорост на затвора

В автоматичен режим фотоапаратът ще се опита да отгатне най-добрата скорост на затвора, за да заснеме вашата сцена. За съжаление, това не винаги е правилно и снимката ви може да се окаже слабо осветена или замъглена. По-добра опция е да преминете на ръчен режим и да контролирате сами скоростта на затвора. Но преди да настроите скоростта на затвора колкото е възможно по-висока, трябва да помислите дали всъщност искате да премахнете замъгляването на движението. Това е отличен начин да предадете скорост или движение в сцената. Можете също така да премествате камерата, за да поддържате обекта остър и да замъглите фона.

Трябва да сте сигурни, че сцената ви е изложена правилно. По-бавната скорост на затвора събира по-голяма светлина, докато по-високата скорост на затвора събира по-малко. Необходимо е да изберете скорост на затвора, която да поеме точното количество светлина или в противен случай снимката може да стане ярка (преекспонирана) или тъмна (недостатъчно експонирана) и няма да има добро ниво на детайлност в най-важните области.

 

Изборът на подходяща скорост на затвора е важен за постигането на перфектна експозиция, с добри детайли в акцентите и сенките. 

Няма край списъкът на интересните ефекти, които можете да създадете, като променяте скоростта на затвора. Не се страхувайте да експериментирате или да използвате настройки, които нормално бихте избягвали – никога не знаете кога ще намерите начин да предадете нова перспектива на вашата снимка.

Най-добрият начин да научите за скоростта на затвора е да преместите фотоапарата в ръчен режим или режим на приоритет на скоростта и да си поиграете. Обърнете внимание на ефекта върху експонацията и размиването и вижте как можете да използвате това знание, за да донесете ново ниво на творчество на снимките си.

 

 

 

error: Защитено съдържание!! Използването без позволението на автора е незаконно.